Φυσικό αέριο: Άρχισε ξανά η ροή από τον Nord Stream 1

Φυσικό αέριο: Άρχισε ξανά η ροή από τον Nord Stream 1

Η Ρωσία, τελικά, δεν έκλεισε οριστικά την κάνουλα του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Ύστερα από 10 μέρες εργασιών, το πρωί της Πέμπτης (21.07.2022), όπως… έπρεπε, άνοιξε ξανά τον αγωγό Nord Stream 1 και ξεκίνησε και πάλι η ροή του αερίου προς την Ευρώπη.

Τα δεδομένα της ροής φυσικού αερίου για τον αγωγό Nord Stream 1 και αναφορικά με τις παροχές από τη Ρωσία προς τη Γερμανία καταγράφηκαν στις 29.284.591 κιλοβατώρες (kwh) ανά ώρα σήμερα το πρωί (07:00-08:00 ώρα Ελλάδας), έναντι μηδενικής ροής κατά τις προηγούμενες ώρες, όπως δείχνουν τα στοιχεία από την ηλεκτρονική σελίδα της εταιρίας που διαχειρίζεται τον αγωγό.

H ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στα σημεία διασύνδεσης παροχών OPAL και NEL στη Γερμανία, καταγράφηκε σε μηδενικά επίπεδα (μηδέν κιλοβατώρες / ανά ώρα) για την 21η Ιουλίου (06:00-07:00 ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή του αγωγού.

Φαίνεται όμως ότι, για την ώρα τουλάχιστον, η Ρωσία έχει ανοίξει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου με το… σταγονόμετρο. Ο πρόεδρος του Οργανισμού Δικτύων της Γερμανίας, Κλάους Μίλερ, έγραψε στο twitter ότι ο αγωγός άρχισε να λειτουργεί ξανά με ροή 530 gigawatt τη μέρα, δηλαδή με το 30% της χωρητικότητάς του.

«Είναι καλύτερο από το τίποτα αλλά όχι αυτό που είχε συμφωνηθεί», δήλωσε στο ZDF σύμφωνα με το Reuters. Δεν αποκλείονται αλλαγές μέσα στην ημέρα. «Αν πάρουμε το 30%, θα μας βοηθήσει να αποθηκεύσουμε αλλά πρώτα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τι θα παραδοθεί τελικά», πρόσθεσε.

Η Ρωσία και η Gazprom δεν είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο όταν θα άνοιγε ο Nord Stream 1 οι ροές να ήταν μειωμένες.

Η Gazprom είχε κλείσει τον Nord Stream 1 στις 11 Ιουλίου για 10ήμερες εργασίες συντήρησης. Όλοι φοβούνταν πως η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε τώρα το “χαρτί” του φυσικού αερίου, διακόπτοντας τις ροές προς την Ευρώπη και βυθίζοντάς την σε πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, αλλά σε αυτή τη φάση τουλάχιστον δεν φαίνεται αν επιλέγει αυτόν τον δρόμο. Μένει, βέβαια, αυτό να αποδειχτεί και στην πράξη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, newsit.gr