Στο Κίεβο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Διαβεβαίωσε τους Ουκρανούς για τη στήριξη της ΕΕ

Στο Κίεβο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Διαβεβαίωσε τους Ουκρανούς για τη στήριξη της ΕΕ

Η πρόεδρος της Κομισιόν θα συναντηθεί με μέλη της ουκρανικής κυβέρνησης - Τη συνοδεύουν ο Ζοζέπ Μπορέλ και 15 άλλοι Ευρωπαίοι επίτροποι

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε την Ουκρανία για τη στήριξη της ΕΕ κατά την άφιξή της στο Κίεβο σήμερα, όπου αναμένεται να συναντηθεί με μέλη της ουκρανικής κυβέρνησης.

Την φον ντερ Λάιεν συνοδεύουν ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και 15 άλλοι Ευρωπαίοι επίτροποι.

«Είναι ωραίο που επιστρέφω στο Κίεβο, για τέταρτη φορά μετά την εισβολή της Ρωσίας, και αυτή τη φορά μαζί με την ομάδα μου των επιτρόπων», έγραψε η φον ντερ Λάιεν στο Twitter. Την ανάρτηση συνόδευε μια φωτογραφία της στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου.

«Είμαστε εδώ μαζί για να δείξουμε ότι η ΕΕ βρίσκεται σθεναρά στο πλευρό της Ουκρανίας. Και για να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη στήριξη και τη συνεργασία μας», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως μεταξύ των Επιτρόπων που συνοδεύουν την Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν στην επίσκεψη αυτή στο Κίεβο (2-3 Φεβρουαρίου) είναι ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων Ζοζέπ Μπορέλ, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, η Αντιπρόεδρος για την ψηφιακή εποχή Μάργκρετ Βεστάγκερ, ο Αντιπρόεδρος για την Οικονομία Βλάντις Ντομπρόβσκις, ο Αντιπρόεδρος Διοργανικών Σχέσεων Μάρος Σέφκοβιτς, η Αντιπρόεδρος για τη διαφάνεια Βέρα Γιούροβα, ο Επίτροπος για την απασχόληση Νικολά Σμιτ, ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλονι, ο Επίτροπος για τη Γεωργία Γιάνους Βιτζιεγκόβσκι, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνς Λέναρτσιτς, ο Επίτροπος Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι, ο Επίτροπος για το Περιβάλλον Βιργίνιους Σινκεβίσιους και η Επίτροπος για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες Μάιρεντ ΜακΓκίνες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναμένεται αύριο, Παρασκευή, στην ουκρανική πρωτεύουσα για τη σύνοδο της ΕΕ με την Ουκρανία, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η διήμερη αυτή επίσκεψη Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Κίεβο πραγματοποιείται αφού η ουκρανική κυβέρνηση επεσήμανε με ανακοίνωσή της ότι αναμένει από την ΕΕ έναν οδικό χάρτη για το πώς η χώρα θα μπορέσει να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις «όσο το δυνατόν πιο σύντομα και πιο επιτυχημένα».

Η ένταξη στην ΕΕ είναι μια μακρά και περίπλοκη διαδικασία. Στην αυριανή συνάντηση είναι πιθανό να αναγνωριστούν οι πρόοδοι που έχει σημειώσει η Ουκρανία σε κάποιους τομείς, όπως οι μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό της σύστημα.

Σε προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Reuters, αναφέρεται ότι «η ΕΕ θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα μόλις ικανοποιηθούν πλήρως όλοι οι όροι. Η Ουκρανία υπογράμμισε την αποφασιστικότητά της να εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό».

Εξάλλου η ΕΕ αναμένεται να ανακοινώσει αύριο ότι θα εκπαιδεύσει επιπλέον 15.000 Ουκρανούς στρατιώτες, διπλασιάζοντας τον αρχικό της στόχο, ώστε να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή. Παράλληλα πρόκειται να συζητηθεί η παροχή ανθρωπιστικής και οικονομικής στήριξης προς το Κίεβο.

Η επίσκεψη έχει επιπλέον συμβολικό χαρακτήρα, καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος από την έναρξη του πολέμου, με την Κομισιόν να τη χαρακτηρίζει «ισχυρό σύμβολο» της ευρωπαϊκής στήριξης προς την Ουκρανία, «μπροστά στην αδικαιολόγητη επίθεση» της Ρωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ