Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Κίνας – Ταϊβάν: Δεύτερη ημέρα στρατιωτικών ασκήσεων

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Κίνας – Ταϊβάν: Δεύτερη ημέρα στρατιωτικών ασκήσεων

Κορυφώνεται η ένταση στα Στενά της Ταϊβάν μετά τις μεγαλύτερες κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις που έχουν διεξαχθεί ποτέ, ως απάντηση στην επίσκεψη της Πελόζι. Η Κίνα εκτόξευσε 11 βαλλιστικούς πυραύλους

Κορυφώνεται η ένταση ανάμεσα στην Ταϊβάν και την Κίνα μετά τις μεγαλύτερες κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις που έχουν διεξαχθεί ποτέ, ως απάντηση στην επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι. Οι ασκήσεις άρχισαν την Πέμπτη, συνεχίζονται σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως την Κυριακή, ενώ τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν σήμερα ότι για πρώτη φορά πύραυλοί της πέταξαν πάνω από την Ταϊβάν κατά τη διάρκεια των γυμνασίων.

Ο στρατός και η κυβέρνηση της Κίνας δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει επίσημα την υπέρπτηση πυραύλων κατά τη διάρκεια των γυμνασίων, ενώ οι ταϊβανέζικες αρχές επίσης αρνούνται να το επιβεβαιώσουν. Πάντως, το υπουργείο Άμυνας στην Ταϊπέι ανακοίνωσε σήμερα ότι κινεζικά «αεροσκάφη και πολεμικά πλοία» πέρασαν την «διάμεση γραμμή» του Στενού της Ταϊβάν, που χωρίζει τη νήσο από την ηπειρωτική Κίνα. Ωστόσο το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας ανέφερε ότι από τους εννέα πυραύλους που εντόπισε, οι τέσσερις «πέταξαν πάνω από το κύριο νησί της Ταϊβάν».

«Τα γυμνάσιά μας, αυτή τη φορά, συμπεριέλαβαν πραγματικά πυρά, και ήταν η πρώτη φορά που (πύραυλοι) πέταξαν πάνω από την Ταϊβάν», δήλωσε στην κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV ο Μενγκ Σιανγκτσίνγκ, καθηγητής της Σχολής Εθνικής Άμυνας, ανώτατου εκπαιδευτικού συστήματος που συνδέεται με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό.

Εξήρε τις δυνατότητες του κινεζικού στρατού, επισημαίνοντας ότι οι πύραυλοι διαπέρασαν τμήμα του εναέριου χώρου όπου είναι ανεπτυγμένες συστοιχίες Patriot — ευκίνητου συστήματος αντιαεροπορικών πυραύλων που θεωρείται κρίσιμο στοιχείο της άμυνας της Ταϊβάν έναντι της Κίνας. Οι ασκήσεις σε εξέλιξη διεξάγονται πιο κοντά παρά ποτέ στην Ταϊβάν και για πρώτη φορά περικυκλώθηκε η νήσος από τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, πέταξαν «πάνω από 100 στρατιωτικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων καταδιωκτικών και βομβαρδιστικών» και αναπτύχθηκαν «πάνω από 10 αντιτορπιλικά και φρεγάτες» μόνο χθες.

Σήμερα, περίπου 10 πλοία του κινεζικού ναυτικού και 20 στρατιωτικά αεροσκάφη διέσχισαν για λίγο την «διάμεση γραμμή» του Στενού της Ταϊβάν και παρέμειναν στην περιοχή, ενώ περίπου 20 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη διέσχισαν το ίδιο σημείο, είπε μια πηγή από την Ταϊβάν.

Νωρίτερα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι το Πεκίνο αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις κατά της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και της στενής της οικογένειας απαντώντας στις «κακόβουλες» και «προκλητικές» της ενέργειες.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την εκτόξευση πυραύλων από την Κίνα και καλούν σε αποκλιμάκωση της έντασης μέσω της διπλωματίας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου η γραμμή επικοινωνίας με το Πεκίνο είναι ακόμα ανοικτή σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. «Οι Κινέζοι προχώρησαν σε αυτές τις εκτοξεύσεις πιθανόν χρησιμοποιώντας την επίσκεψή μας ως πρόσχημα», είπε η κυρία Πελόσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο. Προσπαθούν «να απομονώσουν την Ταϊβάν όμως θα τους εμποδίσουμε να το κάνουν» πρόσθεσε.

Επίσης, ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον πρεσβευτή της Κίνας στην Ουάσινγκτον Τζιν Γκανγκ για να καταγγείλει την κλιμάκωση της έντασης κατά της Ταϊβάν και να επαναλάβει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν την πρόκληση κρίσης στην περιοχή, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post. «Επειτα από τις ενέργειες της Κίνας κατά την διάρκεια της νύκτας, καλέσαμε τον πρεσβευτή Τσιν Γκανγκ στον Λευκό Οίκο για να διαμαρτυρηθούμε για τις προκλητικές ενέργειες της Κίνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι στην Washington Post.

Οι εκτοξεύσεις κινεζικών βαλλιστικών πυραύλων γύρω από την Ταϊβάν είναι «σοβαρό πρόβλημα που πλήττει την εθνική μας ασφάλεια και αυτή των πολιτών μας», δήλωσε σήμερα ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα. «Καλούμε να σταματήσουν αμέσως τα στρατιωτικά γυμνάσια» της Κίνας, πρόσθεσε ο κ. Κισίντα έπειτα από συνάντησή του με την πρόεδρο της Βουλής της Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Ο κ. Κισίντα επαναβεβαίωσε εξάλλου ότι η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να συντονίζονται στενά για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο στενό της Ταϊβάν».

Για το Κρεμλίνο, πάντως, η Κίνα έχει κάθε δικαίωμα να διεξάγει ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν. «Όλοι ξέρουμε τι προκάλεσε αυτές τις εντάσεις. Η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι. Ήταν μία απολύτως περιττή επίσκεψη και πρόκληση. Είναι κυρίαρχο δικαίωμα της Κίνας να διεξάγει τις ασκήσεις» τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκφ.

Έκκληση στο Πεκίνο για ειρηνική επίλυση των διαφορών του με την Ταϊβάν απηύθυναν οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε στους ομολόγους του ασιατικών κρατών σήμερα ότι η αντίδραση της Κίνας στην επίσκεψη που έκανε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι στην Ταϊβάν την Τρίτη και την Τετάρτη είναι «κατάφωρα προκλητική», σύμφωνα με δυτικό αξιωματούχο.

Ο κ. Μπλίνκεν, που εκφράστηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου των ομολόγων του των χωρών του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας, πρόσθεσε πως η Κίνα επιδιώκει να εκφοβίσει όχι μόνο την Ταϊβάν αλλά και τους γείτονές της με τα γυμνάσια στο στενό, που είναι τα μεγαλύτερα που έχουν διεξαχθεί ποτέ σε αυτό, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέβαλε μία δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, σε μία προσπάθεια αποτροπής της κλιμάκωσης των εντάσεων με το Πεκίνο. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ προγραμμάτιζε να πραγματοποιήσει την δοκιμαστική εκτόξευση αυτή την εβδομάδα, όπως δήλωσε ο Κίρμπι, ενώ τώρα θα προχωρήσει σε επαναπρογραμματισμό της ημερομηνίας πραγματοποίησης της δοκιμής. Η δοκιμαστική εκτόξευση θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον.

Εξάλλου, η διπλωματία της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Ιαπωνίας στο Πεκίνο για να του επιδώσει έντονη διαμαρτυρία εξαιτίας του γεγονότος ότι το Τόκιο προσυπέγραψε «εσφαλμένη» ανακοίνωση της G7 για την Ταϊβάν. Τη διαμαρτυρία επέδωσε χθες Πέμπτη ο υφυπουργός Εξωτερικών Ντενγκ Λι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ. Νωρίτερα, το υπουργείο ανέφερε πως παρόμοιες διαμαρτυρίες επιδόθηκαν σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και στην αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Κίνα.

https://www.ertnews.gr