Να επανακαθοριστούν οι αντικειμενικές αξίες ζητεί ο δήμος Αλμυρού

Να επανακαθοριστούν οι αντικειμενικές αξίες ζητεί ο δήμος Αλμυρού

Αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών μετά τη σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου

Ο δήμος Αλμυρού αποφάσισε να στρατευτεί με άλλους δήμους της χώρας που «έσυραν» τον χορό των ενστάσεων, για την αμφισβήτηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022.
Οι δήμοι της χώρας μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις ενστάσεις στη βάση δεδομένων που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στη συνέχεια, αρμόδια επιτροπή θα εξετάσει τις γνώμες-ενστάσεις και στη συνέχεια θα υπάρξει ανάλογη εισήγηση προς τον υπουργό Οικονομικών για τις ζώνες για τις οποίες θα υπάρξει ανάγκη επανάληψης της διαδικασίας των αντικειμενικών αξιών. Αν πραγματοποιηθεί επανάληψη της διαδικασίας για συγκεκριμένες ζώνες, οι νέες αξίες που καθοριστούν θα ισχύουν μετά την σχετική απόφαση κι εφεξής. Αυτό σημαίνει ότι οι νέες τιμές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.

Οπως επισημάνθηκε στο δημοτικό συμβούλιο οι σημερινές αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στον δήμο είναι μεγαλύτερες σε ποσοστό τουλάχιστον 20%, ενώ υπάρχουν περιοχές όπως η πρώην κοινότητα Ευξεινούπολης όπου η αύξηση φτάνει μέχρι και 60%.

Σύμφωνα με τον δήμο οι αυξημένες αντικειμενικές αξίες σε ποσοστό 20% έως και 60% έχει σαν αποτέλεσμα αρκετοί δημότες να χάσουν επιδόματα που τα έχουν ανάγκη, επειδή η αντικειμενική αξία του σπιτιού τους αυξήθηκε, καθώς επίσης και να μην πραγματοποιούνται αγοροπωλησίες ακινήτων, μεταβιβάσεις, μισθώσεις κ.λπ..

Στο πλαίσιο αυτό συμφώνησαν όλοι ότι θα πρέπει να υποβληθεί ένσταση στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να επανεξεταστούν οι αντικειμενικές αξίες.

www.taxydromos.gr