Λέκκας στο CNN Greece: Το ρήγμα στην Εύβοια μπορεί να δώσει μέχρι 6 Ρίχτερ

Λέκκας στο CNN Greece: Το ρήγμα στην Εύβοια μπορεί να δώσει μέχρι 6 Ρίχτερ

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Εύβοιας μετά το σεισμό των 5 Ρίχτερ, που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης (29/11) προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους.

Σύμφωνα με τον καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμη Λέκκα, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν ο σεισμός των 5 Ρίχτερ είναι ο κύριος.

Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα θα μπορούσε να «δώσει» έως και 6 Ρίχτερ.

«Ακόμα και αυτό το μέγεθος όμως δεν μας ανησυχεί διότι η περιοχή είναι καλά θωρακισμένα. Ωστόσο, οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μην κινούνται σε περιοχές που υπάρχει ο κίνδυνος κατολισθήσεων και σε σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές έως ότου ελεγχθούν από τους ειδικούς και σταματήσει η σεισμική δραστηριότητα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μετά τη δόνηση των 5 Ρίχτερ έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 20 μετασεισμοί», ανέφερε στο CNN Greece ο κ. Λέκκας.

Και πρόσθεσε: «Μέχρι πρόσφατα πιστεύαμε ότι η περιοχή που σημειώθηκε ο σεισμός ήταν μια από τις πιο αντισεισμικές περιοχές της χώρας ωστόσο αποδείχθηκε ότι η εκτίμησή μας ήταν λανθασμένη αφού εντέλει βρέθηκε ότι εκεί υπάρχει ένα ρήγμα που μπορεί να δώσει σεισμούς αυτών των μεγεθών».

Απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece, αν οι δεκάδες μετασεισμοί που σημειώνονται στην περιοχή θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν κάποιο κοντινό ρήγμα, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας απάντησε αρνητικά.

Πρόεδρος Ζαράκων: «Έξω στους δρόμους ή στα αυτοκίνητά τους οι κάτοικοι»
«Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές» δήλωσε στο CNN Greece ο Χρήστος Τρανός, πρόεδρος της Κοινότητας Ζάρακες.

«Μετά το αποψινό, όλοι οι κάτοικοι είναι πολύ ανήσυχοι. Έχουμε όλοι την εντύπωση ότι ήταν και πιο έντονος και μεγαλύτερης διάρκειας. Είναι πιθανό πολλοί να περάσουν το βράδυ έξω», είπε χαρακτηριστικά, με τον ίδιο να βρίσκεται εν κινήσει, προκειμένου να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης.

«Αυτή τη στιγμή αρκετοί είναι είτε έξω στους δρόμους, είτε παραμένουν στα αυτοκίνητά τους», συμπλήρωσε.

Συνεχίζονται οι περιπολίες για ελέγχους
Μετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές -μέχρι στιγμής-, ωστόσο συνεχίζονται περιπολίες τα αυτοκίνητα της πυροσβεστικής για ελέγχους.

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 22:06 στην Εύβοια, στο ίδιο επίκεντρο που ο Εγκέλαδος χτύπησε και τα ξημερώματα και στη συνέχεια υπήρξαν δεκάδες μετασεισμοί.

Η συγκεκριμένη δόνηση είναι ισχυρότερη από εκείνη των 4,7 Ρίχτερ που καταγράφηκε τα ξημερώματα, αφού σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Αστεροσκοπείου Αθηνών πρόκειται για σεισμό έντασης 5 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τον διοικητή των πυροσβεστικών δυνάμεων της Εύβοιας, Περικλή Κουλκουβίνη που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί κάποιες ζημιές. Ωστόσο συνεχίζουν περιπολίες τα αυτοκίνητα της πυροσβεστικής για ελέγχους».

Το κλίμα της ανησυχίας που επικρατεί ευρύτερα στην περιοχή της Νότιας Ευβοιας μετά και τον αποψινό σεισμό, μεταφέρει και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, που υπογραμμίζει «οι κάτοικοι έχουν βγει από τα σπίτια τους μετά το νέο σεισμό».

Ο κ. Σπανός επιβεβαιώνει ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί ζημιές ή κάποια άλλα γεγονότα που να ανησυχούν». Ο ίδιος υπογραμμίζει πως «όλοι οι αρμόδιοι βρίσκονται σε επιφυλακή και γίνονται περιπολίες σε διάφορα χωριά για να ελεγχθεί συνολικότερα η κατάσταση».

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι μετά τα 5 Ρίχτερ
Επιφύλαξη για τη σεισμική ακολουθία στην Εύβοια εκφράζουν οι επιστήμονες, μετά τον ισχυρότερο σεισμό που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης (29/11).

Μετά το νέο σεισμό των 5 Ρίχτερ στην Εύβοια η κατάσταση περιπλέκεται, τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο CNN Greece μετά τη νέα ισχυρή δόνηση στην περιοχή.

Τόνισε ότι θα πρέπει να περιμένουμε αρκετά για να βγάλουμε συμπεράσματα και ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι η περιοχή δεν μπορεί να δώσει πολύ ισχυρές δονήσεις και πως ήδη υπάρχει μια εκτόνωση του φαινομένου.

Ο κ. Λέκκας δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον δήμαρχο της περιοχής και δεν έχουν υπάρξει ζημιές σε σπίτια. Συνέστησε στους κατοίκους να είναι προσεκτικοί εάν διαπιστώσουν ζημιές και να αποφεύγουν δρόμους όπου υπάρχουν εγκαταλελειμμένα κτήρια.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο αστικός ιστός της περιοχής, είναι καλά δομημένος.

Χουλιάρας: Παρακολουθούμε το φαινόμενο, θέλουμε να δούμε πού θα βγει
Ο Γεράσιμος Χουλιάρας, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών μίλησε στο Newsbomb.gr για τον σεισμό 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Νότια Εύβοια.

«Από το πρωί έχουν γίνει περίπου 60 σεισμοί. Ο σεισμός που έγινε απόψε το βράδυ ήταν ο μεγαλύτερος. Παρακολουθούμε τους σεισμούς θέλουμε να δούμε που θα βγει», τόνισε ο κ. Χουλιάρας.

Τσελέντης: Αλλάζουν τα δεδομένα, δεν ξέρουμε αν θα ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός
Μιλώντας στο τοπικό μέσο ενημέρωσης evima.gr, ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης τόνισε μετά από αυτόν τον ισχυρό σεισμό τα δεδομένα αλλάζουν.

«Δεν ξέρω αν θα ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός, υπάρχει αυτή η πιθανότητα διότι μιλάμε για ένα άγνωστο ρήγμα. Ωστόσο αυτό που θα ήθελα να διευκρινίσω είναι πως και στο ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού, εκτιμώ πως θα είναι ένας σεισμός που θα τον αντέξουν τα κτήρια, δεν θα είναι καταστροφικός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Ανησυχία για το φαινόμενο»
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε: «Είχαμε μια σεισμική δραστηριότητα το βράδυ της Τρίτης. Ο σεισμός ήταν έντονα αισθητός. Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο τον δίνει σε μέγεθος 5,2 ενώ η προκαταρτική λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου το δίνει 4,9 Ρίχτερ».

Ο ίδιος σε ερώτηση για το αν του προκαλεί ανησυχία ανέφερε: «Φυσικά και σε ποιον δεν προκαλεί ανησυχία».

www.cnn.gr