Ινδονησία: Βρέθηκαν ακατάλληλες ουσίες στα σιρόπια παιδιών που πέθαναν από νεφρική ανεπάρκεια

Ινδονησία: Βρέθηκαν ακατάλληλες ουσίες στα σιρόπια παιδιών που πέθαναν από νεφρική ανεπάρκεια

H οξεία νεφρική ανεπάρκεια που κόστισε την ζωή σε 99 παιδιά παιδιά στην Ινδονησία φαίνεται να οφειλόταν, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε ουσίες που περιείχαν κάποια φαρμακευτικά σιρόπια που τους χορηγήθηκαν. Την ανακοίνωση έκανε σήμερα (20.10.2022) ο υπουργός Υγείας της χώρας.

Χθες, οι αρχές της Ινδονησίας ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν την πώληση και τη συνταγογράφηση όλων των σιροπιών παρακεταμόλης που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του πυρετού στα παιδιά τα οποία περιέχουν διαιθυλενογλυκόλη και αιθυλενογλυκόλη.

Σιρόπια μάλιστα για τον βήχα, που παρασκευάζονται στην Ινδία, φαίνεται να ευθύνονται για τον θάνατο σχεδόν 70 παιδιών στη Γκάμπια επίσης από οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε προειδοποίηση αυτό τον μήνα και συνέστησε την απόσυρση τεσσάρων σιροπιών για τον βήχα και την καταρροή που παράγονται από την ινδική φαρμακευτική εταιρεία Maiden Pharmaceuticals Ltd, τα οποία «ενδέχεται να συνδέονται» με τους θανάτους που καταγράφηκαν στη Γκάμπια.
 
Ο ΠΟΥ επισήμανε ότι, έπειτα από ανάλυση που διενεργήθηκε σε τέσσερα σιρόπια της Maiden, εντοπίστηκαν «απαράδεκτα» ποσοστά διαιθυλενογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης, ουσιών που μπορεί να αποδειχθούν τοξικές και να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια.

Η ινδονησιακή υπηρεσία ασφάλειας υγείας τόνισε ωστόσο ότι τα σιρόπια αυτά δεν εισάγονται στη χώρα.

Διαιθυλενογλυκόλη και αιθυλενογλυκόλη εντοπίστηκαν σε σιρόπια που βρέθηκαν στα σπίτια κάποιων ασθενών, δήλωσε σήμερα ο Ινδονήσιος υπουργός Υγείας Γκουνάντι Σαντίκιν.

«Κάποια σιρόπια που χρησιμοποιήθηκαν από παιδιά κάτω των 5 ετών, τα οποία εμφάνισαν οξεία νεφρική ανεπάρκεια, αποδείχθηκε ότι περιείχαν διαιθυλενογλυκόλη και αιθυλενογλυκόλη, ουσίες που δεν θα έπρεπε να υπήρχαν ή να υπήρχαν σε πολύ μικρή ποσότητα», πρόσθεσε.

«Μέχρι στιγμής έχουμε ενημερωθεί για 206 περιστατικά σε 20 επαρχίες και 99 θανάτους», είχε επισημάνει χθες ο εκπρόσωπος του ινδονησιακού υπουργείου Υγείας, ο Σιαχρίλ Μανσγιούρ.

Τα περισσότερα περιστατικά οξείας νεφρικής ανεπάρκειας, που εντοπίστηκαν στην Ινδονησία, αφορούσαν παιδιά κάτω των 5 ετών.

πηγή madata.gr