"Η Κυβέρνηση δεν έχει καμία απάντηση, επαναφέρει ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως απάντηση στην οικονομική δυσχέρεια των πολιτών"

"Η Κυβέρνηση δεν έχει καμία απάντηση, επαναφέρει ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως απάντηση στην οικονομική δυσχέρεια των πολιτών"

Η Βουλευτής Μαγνησίας κα. Παπανάτσιου τοποθετήθηκε σήμερα στην Α’ Επιτροπή της Βουλής ως εισηγήτρια στο Πολυνοσμοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών με θέμα: «Πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και άλλες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις, προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό και άλλες διατάξεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας.»

Η κ. Παπανάτσιου ξεκίνησε την τοποθέτησή της λέγοντας πως η τραγωδία των Τεμπών βασανίζει τη χώρα και η όποια συζήτηση στη Βουλή μοιάζει παράταιρη. Τόνισε δε, πως η Κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει έξω από την Βουλή και τα Υπουργικά Γραφεία. Οι αντιδράσεις των πολιτών είναι τεράστιες, με αποκορύφωμα τις δύο απεργίες μέσα σ’ ένα μήνα. Η δυσκολία των ανθρώπων να τα βγάλουν πέρα συνοψίζεται στο «δεν βγαίνει ο μήνας». Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπογράμμισε πως μέσα σε αυτή την κατάσταση, η Κυβέρνηση έφερε ένα νομοσχέδιο το οποίο ήρθε μέσα σε μία μέρα για συζήτηση στη Βουλή. Μέσα στο νομοσχέδιο υπάρχουν ασύνδετες διατάξεις, ενώ έχουν ενταχθεί και αρκετές διατάξεις που βρίσκονταν στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών. Αυτό έγινε, όπως τόνισε η Βουλεύτης, διότι πλέον δεν μπορεί να κατατεθεί νομοσχέδιο από το εν λόγω Υπουργείο, καθώς δεν υπάρχει πλέον Υπουργός!

Στη συνέχεια η κ. Παπανάτσιου ανέφερε πως το χρέος στα ασφαλιστικά ταμεία αγγίζει πλέον τα 45,7 δις και το χρέος στην ΑΑΔΕ, τα 113,4 δις, η απάντηση της Κυβέρνησης σε αυτό, 4 χρόνια μετά, είναι η αναβίωση των ρυθμίσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τις 120 δόσεις. Μάλιστα, η Βουλευτής τόνισε πως με τον τρόπο που γίνεται η αναβίωση, τίθεται όρος για πληρωμή δύο και τριών δόσεων, και αναρωτήθηκε ποιος μπορεί να το τηρήσει αυτό. Η κ. Παπανάτσιου υπογράμμισε πως με την ανασύσταση των ρυθμίσεων του ΣΥΡΙΖΑ, θα επέλθει και η αποδέσμευση των λογαριασμών που τελούν υπό δέσμευση. Η κ. Παπανάτσιου, τόνισε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αντίθετα, αφορά ένα μόνιμο πλαίσιο που περιλαμβάνει τρεις άξονες, το κλασικό Πτωχευτικό Δίκαιο, το Δίκαιο Αφερεγγυότητας φυσικών προσώπων, το πλέγμα ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Το πρόβλημα των χρεών, σημείωσε η εισηγήτρια της Αντιπολίτευσης, είναι πολυπαραγοντικό. Χρειάζεται ενίσχυση των εισοδημάτων, αύξηση του κατώτατου μισθού, έλεγχος του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης. Πράγματα στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, έχει καταθέσει κοστολογημένες προτάσεις εδώ και καιρό.

Η κ. Παπανάτσιου στη συνέχεια τόνισε πως ενώ συνεχίζονται οι παρατάσεις του μειωμένου ΦΠΑ, δεν υιοθετείται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, αλλά συνεχίζεται η μείωση του ΦΠΑ στην εισαγωγή έργων τέχνης. Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως σε μία κοινωνία που το 28% των συμπολιτών μας βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας, ο πτωχευτικός νόμος φέρνει χιλιάδες πλειστηριασμούς, ο πληθωρισμός το 2022 έκλεισε στο 9,6%, ο κατώτατος μισθός, μετά και από τις αστείες αυξήσεις της Κυβέρνησης, έχει χάσει το 20% της αγοραστικής του δύναμης και η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών (με εισόδημα 750 ευρώ) μειώθηκε 40%, η Κυβέρνηση λέει ότι το πρόβλημα των πολιτών θα λυθεί από την μείωση του ΦΠΑ στις εισαγωγές έργων τέχνης.

Η Αναπληρώτρια τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε πως στο νομοσχέδιο υπάρχει και η παραχώρηση στην ΕΤΑΔ των κοινοχρήστων ζωνών αιγιαλού και παραλίας. Αυτά τα ακίνητα κρατήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ με αγώνα, στη διαχείριση του Υπουργείου Οικονομικών για να αξιοποιηθούν με γνώμονα το κοινό συμφέρον και με βάση τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους. Αυτό, όπως τόνισε η κ. Παπανάτσιου, θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στην ελεύθερη χρήση και πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες. Η κ. Παπανάτσιου τόνισε επίσης πως η οριστική παύση λειτουργίας της εκπομπής της ΕΡΤ στα βραχέα και η αρπαγή της περιουσίας της από την Κυβέρνηση, είναι απαράδεκτη και στερεί από τους ομογενείς και τους ναυτικούς μας ένα σημαντικό δίαυλο επικοινωνίας.

Κλείνοντας, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τόνισε πως οι πολιτικές της Κυβέρνησης οξύνουν τις αντιθέσεις και αυξάνουν τις ανισότητες, και συνέχισε λέγοντας πως «είναι ξεκάθαρο ότι στο παιχνίδι συμφερόντων δεν χωράει η κοινωνία. Εμείς θα υπερασπιστούμε λοιπόν, όλους όσους/ες δεν χωράνε στα σχέδιά σας».