Ευκολότερες οι μεταβιβάσεις χρηματικών ποσών μέσω γονικών παροχών και δωρεών – Σε μεταγενέστερο χρόνο οι έλεγχοι

Ευκολότερες οι μεταβιβάσεις χρηματικών ποσών μέσω γονικών παροχών και δωρεών – Σε μεταγενέστερο χρόνο οι έλεγχοι

Ακόμη πιο εύκολες γίνονται οι μεταβιβάσεις χρηματικών ποσών, μέσω γονικών παροχών και δωρεών, αφού πλέον σε πρώτη φάση τουλάχιστον δεν θα απαιτείται η υποβολή του αποδεικτικού της τράπεζας.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι η διευκόλυνση των φορολογούμενων και για τον σκοπό αυτό απαλλάσσονται όλοι εκείνοι που δωρίζουν χρήματα στα παιδιά τους, στα εγγόνια τους, τους γονείς τους από την υποχρέωση να επισυνάπτουν με τη δήλωση δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν την τραπεζική συναλλαγή.

Ωστόσο δεν εκλείπει ο έλεγχος ο οποίος και θα γίνεται σε δευτερεύουσα φάση από την ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα θα γίνεται εντός 60 ημερών μετά την υποβολή της δήλωσης με βάση τα στοιχεία που θα έχουν αποστείλει οι τράπεζες για τις συγκεκριμένα συναλλαγές.

Πιο συγκεκριμένα με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή ορίζονται τα εξής:
Για δηλώσεις που υποβάλλονται μέσω της εφαρμογής myPROPERTY και αφορούν χρηματικές δωρεές/γονικές παροχές, οι οποίες πραγματοποιούνται με μεταφορά χρηματικών ποσών ή κατάθεση τραπεζικής επιταγής μεταξύ αμιγώς ημεδαπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ή με μεταφορά χρηματικών ποσών μεταξύ ημεδαπού και αλλοδαπού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος δεν απαιτείται η επισύναψη δικαιολογητικών για την απόδειξη της τραπεζικής συναλλαγής.
Στις περιπτώσεις αυτές στο τέλος κάθε μήνα η Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Α.Α.Δ.Ε. καταρτίζει συγκεντρωτικές καταστάσεις των χρηματικών δωρεών/γονικών παροχών, για τις οποίες υποβλήθηκαν δηλώσεις τον συγκεκριμένο μήνα. Τις καταστάσεις αυτές αποστέλλει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα την 5η εργάσιμη ημέρα μετά το τέλος του μήνα με αίτημα την επιβεβαίωση των σχετικών τραπεζικών συναλλαγών.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να απαντήσουν επί του αιτήματος εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από τη λήψη των καταστάσεων.
Στις περιπτώσεις αυτές ο φορολογούμενος οφείλει να φυλάσσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για όσο χρονικό διάστημα η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να προβεί σε έκδοση πράξης προσδιορισμού του φόρου, και να τα επιδείξει σε αυτήν όταν και εφόσον του ζητηθούν.
Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. ενημερώνεται ψηφιακά αμέσως μετά την υποβολή της δήλωσης δωρεάς/γονικής παροχής και ελέγχει την ακρίβεια των δηλούμενων και τη συνδρομή των τυχόν προϋποθέσεων απαλλαγής, μέσα σε 60 ημέρες από την υποβολή της.
Σε περίπτωση που δεν επιβεβαιώνεται η τραπεζική συναλλαγή ο φορολογούμενος καλείται από το αρμόδιο τμήμα για την υποβολή των κατά περίπτωση απαιτούμενων δικαιολογητικών εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών, μέσω της εφαρμογής myPROPERTY. Εάν δεν προσκομιστούν τα δικαιολογητικά τότε υπολογίζεται ο φόρος χωρίς αφορολόγητο όριο.
Παράλληλα θα πρέπει να σημειωθεί ότι υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής myPROPERTY της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (https://myproperty.aade.gov.gr) αρχικές δηλώσεις φόρου δωρεάς/γονικής παροχής κινητών ή χρημάτων που έχουν συντελεστεί από την 1/1/2022 και μετά και για τις οποίες δεν συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο. Ειδικότερα:

α) Δηλώσεις που υπάγονται στη φορολογική κλίμακα Οι αρχικές (εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες) δηλώσεις φόρου δωρεάς/γονικής παροχής κινητών περιουσιακών στοιχείων (ενδεικτικά αυτοκινήτων, εταιρικών μεριδίων, εισηγμένων ή μη μετοχών, έργων τέχνης κ.λπ.) προς τους δικαιούχους όλων των κατηγοριών της φορολογικής κλίμακας. Επίσης, οι αρχικές (εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες) δηλώσεις φόρου δωρεάς/γονικής παροχής χρημάτων, που μεταβιβάζονται στους δικαιούχους της Α’ κατηγορίας της φορολογικής κλίμακας με μεταφορά μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Στις παραπάνω δηλώσεις τα συμβαλλόμενα μέρη (δωρητής ή γονέας, δωρεοδόχος ή τέκνο) είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν ήδη εγγραφεί στο Φορολογικό Μητρώο και είναι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Α.Α.Δ.Ε..

β) Δηλώσεις με αυτοτελή φορολόγηση

Οι αρχικές (εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες) δηλώσεις φόρου δωρεάς/γονικής παροχής χρημάτων, πλην των οριζόμενων στην περ. α), με συμβαλλόμενα μέρη (δωρητή ή γονέα, δωρεοδόχο ή τέκνο) φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν ήδη εγγραφεί στο Φορολογικό Μητρώο και είναι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Α.Α.Δ.Ε.

πηγή newsit.gr