Εκδήλωση «Διαδικτυακός εκφοβισμός και ασφάλεια στο διαδίκτυο» στο Γυμνάσιο – Λ.Τ. Ευξεινούπολης

Εκδήλωση «Διαδικτυακός εκφοβισμός και ασφάλεια στο διαδίκτυο» στο Γυμνάσιο – Λ.Τ. Ευξεινούπολης

Το Γυμνάσιο – Λ.Τ. Ευξεινούπολης

την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, διοργάνωσε μια ενημερωτική εκδήλωση με κύριο ομιλητή τον Ανθυπαστυνόμο Α΄, σύνδεσμο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου κ. Σκόνδρα Γεώργιο. Ο κ. Σκόνδρας αναφέρθηκε στην έξαρση του ηλεκτρονικού εγκλήματος, το οποίο φυσικά λόγω της αναπτυσσόμενης τεχνολογίας, μεταλλάσσεται και προχωράει. Μίλησε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την μη ορθή πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Αναφέρθηκε στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό, ο οποίος αποτελεί την πιο σύγχρονη μορφή εκφοβισμού, που παίρνει εύκολα και γρήγορα διαστάσεις και εκτός σχολείου. Τόνισε τη σημασία που έχει η ενημέρωση για τη διαχείριση των προκλήσεων του διαδικτύου και ότι το διαδίκτυο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο μάθησης, γνώσης, ψυχαγωγίας και επικοινωνίας, το οποίο πρέπει να χρησιμοποιούν προσεχτικά οι μαθητές. Να κατανοήσουν τις παγίδες που κρύβει η αλόγιστη χρήση του. Να γνωρίσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να ελέγξουν τις πληροφορίες που συγκεντρώνουν, να προφυλάξουν τα προσωπικά τους δεδομένα και να προστατέψουν την ψυχική και σωματική τους υγεία. Αναφέρθηκε στις ψυχικές διαταραχές που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι ως παθολογικοί χρήστες.

Τέλος, τόνισε στους μαθητές πως οι δυνατές και πραγματικές φιλίες γίνονται έξω στη ζωή, στην κατά πρόσωπο επικοινωνία και όχι στο internet και εάν διαπιστώσουν ότι έχουν πέσει θύμα ηλεκτρονικού εκφοβισμού, το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να καταγγείλουν αυτό που συμβαίνει, όσο πιο νωρίς γίνεται! Αρχικά, απαραίτητο είναι να ενημερώσουν κάποιον ενήλικα (γονέα, κηδεμόνα, δάσκαλο ή καθηγητή) σχετικά με αυτό που συμβαίνει, γιατί μπορεί να τους βοηθήσει. Επίσης μπορούν να αποταθούνε στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το οποίο θα αναλάβει να βρει τα ηλεκτρονικά ίχνη του ατόμου ή των ατόμων που τους έχουν εκφοβίσει, ή με οποιονδήποτε τρόπο παρενοχλήσει, στο διαδίκτυο.

Ο Σύλλογος διδασκόντων, η Διευθύντρια και οι μαθητές του Γυμνασίου – Λυκειακών Τάξεων Ευξεινούπολης ευχαριστούν θερμά τον Ανθυπαστυνόμο της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, κ. Σκόνδρα Γεώργιο για τον πολύτιμο χρόνο του, τις συμβουλές του και την εξαιρετική συνεργασία.