Ειδικός εξηγεί ποια είναι η κύρια αιτία πνιγμού, και δεν είναι τα σταφύλια

Ειδικός εξηγεί ποια είναι η κύρια αιτία πνιγμού, και δεν είναι τα σταφύλια

Την κύρια αιτία θανάτου από πνιγμό παγκοσμίως αποκάλυψε μια ειδικός, και δεν είναι τα σταφύλια, όπως μπορεί να φαντάζεται κανείς, αλλά τα μπαλόνια.

Η Νίκι Τζούρκουτζ, η οποία είναι εν ενεργεία παραϊατρικό προσωπικό, μητέρα και διευθύνουσα σύμβουλος του οργανισμού γονέων Tiny Hearts Education, μοιράστηκε ένα βίντεο στο Instagram, στο οποίο περιγράφει λεπτομερώς γιατί δεν είναι μόνο τα σταφύλια για τα οποία πρέπει να ανησυχούμε όταν πρόκειται για πνιγμό, αλλά και τα μπαλόνια.

«Τα μπαλόνια είναι η κύρια αιτία θανατηφόρου πνιγμού παγκοσμίως», λέει στο βίντεο η Νίκι. «Είναι ένας τεράστιος κίνδυνος πνιγμού, που μερικοί γονείς αγνοούν εντελώς».

Γιατί τα μπαλόνια είναι η κύρια αιτία θανάτου από πνιγμό
Ακολούθως εξήγησε πως επειδή είναι «πολύ ελαφριά», εύθραυστα και «υγρά από το σάλιο που έχουν μέσα τους», τα μπαλόνια κολλάνε εύκολα στην αναπνευστική οδό ενός παιδιού και μπορούν δυνητικά να την μπλοκάρουν.

«Η δυσκολία με αυτά τα μη τροφικά αντικείμενα που προκαλούν πνιγμό είναι πως είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να βγουν ακόμη και με χτυπήματα από πίσω ή με οποιοδήποτε είδος πίεσης» είπε, προσθέτοντας πως τα σκληρά τρόφιμα, όπως τα φιστίκια, εάν χτυπήσεις κάποιον στην πλάτη είναι πιο εύκολο να τα αποβάλει από το λαιμό του.

Αλλά με το μπαλόνι, ακόμη κι αν το χτύπημα στην πλάτη λειτουργήσει, αυτό θα κολλήσει γρήγορα στην άλλη πλευρά, «αντί να χαλαρώσει και να πεταχτεί έξω, όπως βλέπουμε με άλλους κινδύνους, όπως τα σταφύλια».

Η καλύτερη προσέγγιση είναι η πρόληψη
Σύμφωνα λοιπόν με τη Νίκι, η καλύτερη προσέγγιση είναι η πρόληψη. «Πρέπει να προσέχουμε πραγματικά τα παιδιά μας με τα μπαλόνια, αποτελούν τεράστιο κίνδυνο πνιγμού», είπε.

«Δεν χρειάζεται να εφαρμόσετε έναν αυστηρό κανόνα για την απαγόρευση των μπαλονιών, αν και ξέρω πως κάποιοι το κάνουν. Αντίθετα, λέω να μην παίζετε με ξεφουσκωμένα μπαλόνια, ή, αν σκάσουν, να τα πετάξετε αμέσως στα σκουπίδια, και να έχετε συνεχή επίβλεψη όταν τα παιδιά σας παίζουν με αυτά».

Παράλληλα, τόνισε πως η εκπαίδευση είναι επίσης το «κλειδί» και πως λέει πάντα στα παιδιά της πόσο επικίνδυνα είναι τα ξεφουσκωμένα μπαλόνια.

Τι να κάνετε εάν βρεθείτε σε αυτήν τη δύσκολη θέση
Όσον αφορά στο τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που ένα μπαλόνι κολλήσει στον αεραγωγό, η Νίκι είπε ότι το πρώτο πράγμα είναι να καλέσετε ένα ασθενοφόρο. «Ξεκινήστε αμέσως τις πρώτες βοήθειες. Αρχίστε με χτυπήματα στην πλάτη και με ωθήσεις στο στήθος. Εάν το παιδί σας χάσει τις αισθήσεις του, ξεκινήστε ΚΑΡΠΑ».

Χιλιάδες άνθρωποι που είδαν το βίτνεο της Νίκι έσπευσαν να την ευχαριστήσουν που μοιράστηκε τις χρήσιμες συμβουλές της.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν επιτρέπεται να τα έχουμε στο σπίτι μας και ο κόσμος δεν καταλαβαίνει γιατί», έγραψε κάποιος.

«Και ποτέ μην αφήνετε παιδιά να προσπαθούν να φουσκώσουν μπαλόνια, γιατί αν κατά λάθος τα εισπνεύσουν μπορεί να τα ρουφήξουν στο λαιμό τους. Έχω ακούσει ότι αυτό συμβαίνει και σε ενήλικες», πρόσθεσε ένας άλλος.

Να υπενθυμίσουμε πως πριν από λίγο καιρό μια άλλη διασώστρια από την Αυστραλία είχε αποκαλύψει ποιο τρόφιμο είναι πιο επικίνδυνο για θάνατο από πνιγμό. Συγκεκριμένα, είχε πει πως τα λουκάνικα για χοτ ντογκ είναι πολύ επικίνδυνα, αλλά ο κίνδυνος αυτός μπορεί να μετριαστεί εάν τα κόψουμε κατά μήκος και όχι οριζόντια.

video

Πηγή: iefimerida.gr