Έλλειψη τσιπ: Ποιο λάθος έκαναν οι αυτοκινητοβιομηχανίες;

Έλλειψη τσιπ: Ποιο λάθος έκαναν οι αυτοκινητοβιομηχανίες;

Ως τώρα, γνωρίζουμε ότι για η μειωμένη παραγωγή καινούργιων αυτοκινήτων χρεώνεται στην έλλειψη ημιαγωγών, άρα σαφώς βαρύνονται οι εταιρείες που τους κατασκευάζουν. Όμως είναι έτσι τα δεδομένα;

Όπως είναι γνωστό, τα τελευταία δύο χρόνια οι απαραίτητοι ημιαγωγοί για την κατασκευή νέων οχημάτων είναι δυσεύρετοι. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση, στην ως τώρα παραγωγική ιστορία τους, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να εξαναγκάζονται σε επαναλαμβανόμενη προσωρινή διακοπή τής δραστηριότητας στα εργοστάσιά τους.

Αναμενόμενα, υπεύθυνες γι’ αυτή την κατάσταση θεωρούνται από όλους μας οι εταιρείας κατασκευής των τσιπ. Όμως, είναι αυτή η πραγματικότητα; Σύμφωνα με τον κ. Cheng-Ming Lin, Αντιπρόεδρος της εταιρείας «TSMC» («Taiwan Semiconductor Manufacturing Company») και Διευθυντής του τμήματος κατασκευής ημιαγωγών, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μέρος της ευθύνης.

Σε δήλωσή του στο πλαίσιο σχετικού συνεδρίου που έγινε στην Ταϊβάν, ο κ. Lin διευκρίνισε σε ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν φρόντισαν να δημιουργήσουν έγκαιρα το κατάλληλο απόθεμα ημιαγωγών.

Όπως εξήγησε, η αιτία για την έλλειψη των ημιαγωγών στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας οφείλεται στις ίδιες τις εταιρείες αυτού. Σύμφωνα με όσα είπε, το 2020 οι κατασκευαστές αυτοκινήτου ακύρωναν σε μεγάλο ποσοστό τις παραγγελίες τους σε ημιαγωγούς, λόγω της ύφεσης που υπήρξε παγκοσμίως εξαιτίας της έναρξης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον κ. Lin, τα στελέχη των αυτοκινητοβιομηχανιών το έπρατταν θεωρώντας ότι θα είχαν τη δυνατότητα να τους προμηθευτούν άμεσα όταν θα τους χρειάζονταν πάλι και στις ποσότητες που θα ήταν απαραίτητες. Όμως, οι κατασκευαστές των τσιπ, οι οποίοι επίσης επλήγησαν από την πανδημία, διέθεταν τις ποσότητες που παρήγαγαν σε άλλους βιομηχανικούς κλάδους, όπως των κινητών τηλεφώνων και λοιπών ηλεκτρονικών συσκευών.

Αυτό είχε ως συνέπεια να δημιουργηθεί έλλειμα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες οι οποίες εξαναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Ο κ. Lin εξήγησε ότι αυτό το φαινόμενο παρουσιάστηκε επειδή τα στελέχη των αυτοκινητοβιομηχανιών δεν ήταν εξοικειωμένα με τον τρόπο λειτουργίας και παραγωγής των εταιρειών που δημιουργούν τα τσιπ. Έτσι, δεν υπολόγισαν τον κίνδυνο που ελλόχευε για την ομαλή παραγωγή των καινούργιων οχημάτων τους.

Τέλος, ο κ. Lin είπε ότι η περίοδος που διανύουμε τώρα είναι η κατάλληλη για τις αυτοκινητοβιομηχανίες να δημιουργήσουν το απαραίτητο απόθεμα για το εγγύς μέλλον. Κι αυτό επειδή η παγκόσμια αγορά των κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών εμφανίζει μειωμένο ρυθμό ζήτησης, άρα και παραγωγής τους από τις αντίστοιχες εταιρείες. Διαφορετικά, οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα αντιμετωπίζουν την ίδια κατάσταση για περισσότερα χρόνια, και πέραν του 2024 οπότε αναμένεται να ομαλοποιηθεί η αλυσίδα τροφοδοσίας με ημιαγωγούς.