Αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και αναπλήρωση εισοδήματος ζητούν κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας

Αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και αναπλήρωση εισοδήματος ζητούν κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας

Να αρχίσει άμεσα η καταβολή αποζημίωσης

ως αναπλήρωση στο χαμένο εισόδημα στους κτηνοτρόφους που η μονάδα τους στα Κανάλια «χτυπήθηκε» από κρούσμα ευλογιάς των προβάτων, ζητούν οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας, όπως αποφασίστηκε σε χθεσινοβραδινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Διμηνίου. Παράλληλα, με δεδομένο ότι θα θανατωθούν όλα τα ζώα της κτηνοτροφικής μονάδας, θα ζητηθεί η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου με ορίζοντα επτά μηνών. Παράλληλα, τους κτηνοτρόφους απασχόλησε και η τιμή του γάλακτος και επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να δοθεί από τους εμπόρους αύξηση 10 έως 15 ευρωλεπτά τόσο στο πρόβειο όσο και στο κατσικίσιο.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας Γ. Τερζάκης ανέφερε ότι «τα δυο αδέλφια που έχουν την κτηνοτροφική μονάδα στα Κανάλια, βρίσκονται σε απόγνωση, αφού θα θανατωθούν όλα τα ζώα, που φτάνουν τα 600, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ευλογιά των προβάτων δεν θα επεκταθεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις θανατώνεται το 80% των ζώων, ωστόσο δεν έχει νόημα να μείνουν 20- 30 ζώα και να έχουμε και πάλι κρούσματα» προσέθεσε ο κ. Τερζάκης.
Ο ίδιος τόνισε πως «θα πρέπει η Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς να σταθούν στο πλάι των δυο κτηνοτρόφων και να αρχίσει άμεσα η καταβολή αποζημίωσης ως αναπλήρωση στο χαμένο εισόδημα, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την πλήρη αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου. Αυτό θα γίνει σε χρονικό ορίζοντα επτά μηνών, αφού θα πρέπει να περάσει το εξάμηνο που προβλέπεται για την πλήρη εξάλειψη της ζωονόσου. Τα ζώα θα θανατωθούν και τα ταφούν με το πρωτόκολλο που προβλέπεται. Αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειές τους θα πρέπει να ζήσουν, καθώς δεν έχουν άλλο εισόδημα ούτε ξέρουν να κάνουν άλλη δουλειά.» συμπλήρωσε ο κ. Τερζάκης.
«Ευελπιστούμε να μην υπάρξει διασπορά της ευλογιάς των προβάτων σε άλλες κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής και της Μαγνησίας γενικότερα, καθώς αυτό θα σημάνει το τέλος του κλάδου» επισήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας, ενώ οι κτηνοτρόφοι ζητούν να μάθουν από τις αρμόδιες αρχές πως έφτασε η ζωονόσος από τον Έβρο στο νομό μας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΥΝΟΣ - ΕΦΗΜ. ΘΕΣΣΑΛΙΑ
www.e-thessalia.gr